Договори з земельними ділянками

Нотаріус може посвідчити такі договори, що пов'язані з земельними ділянками

Для заполнения данной формы включите JavaScript в браузере.

Ахматова 22

shrestha69y@gmail.com

0675088649

0674645261

Договір купівлі-продажу земельної ділянки

Серед різних видів договорів купівлі-продажу особливе місце займає угода про купівлю-продаж земельної ділянки. Цей договір вимагає обов’язкової нотаріальної завірки та урахування багатьох складних умов і деталей, таких як наявність або відсутність будівель на ділянці, призначення землі (на будівництво, господарювання тощо), наявність кадастрового номера і багато іншого.

Якщо ви плануєте купити або продати земельну ділянку, важливо звернутися до нотаріуса Шрестхи Джульєтти Говіндівни. 

Вона допоможе підготувати необхідні документи, скласти проект договору та забезпечити його нотаріальну легалізацію та реєстрацію права власності в державному реєстрі речових прав.

На що звернути увагу

Важливі аспекти, які потрібно враховувати при укладанні договору купівлі-продажу земельної ділянки, включають:

1. Площа ділянки (в гектарах): Розмір земельної ділянки, яку ви купуєте чи продаєте.

2. Цільове призначення землі: Як буде використовуватися ця земельна ділянка – для будівництва, сільськогосподарських потреб тощо.

3. Кадастровий номер: Ідентифікаційний номер ділянки в кадастровому реєстрі.

4. Документи продавця, що підтверджують право власності: Документи, які підтверджують, що продавець має право власності на цю земельну ділянку.

5. Вартість: Сума грошей, за яку ділянка землі буде куплена або продана.

6. Відсутність заборон та обмежень: Вказівка на те, що на ділянці відсутні будь-які правові обмеження або заборони.

7. Умови оплати: Як буде проведена оплата за земельну ділянку – одноразово чи в розстрочку.

8. Процедура переходу власності та використання ділянки: Як саме буде здійснено перехід права власності та коли можна почати використовувати земельну ділянку після укладання угоди.

Документи для купівлі - продажу земельної ділянки

Для оформлення договору купівлі-продажу земельної ділянки потрібно надати наступні документи та інформацію:

1. Документ, що підтверджує право власності на земельну ділянку.

2.У тому випадку, коли неповнолітній, малолітній є співвласником нерухомого майна або нерухомість купуватиметься на його ім’я або неповнолітній, малолітній зареєстрований за адресою нерухомого майна, що відчужується, буде потрібний дозвіл органу опіки та піклування (для оформлення відчуження або придбання від імені, на ім’я недосконало) малолітнього); свідоцтво про народження неповнолітнього, малолітнього; обов’язкова присутність батьків із паспортами та ідентифікаційними номерами;

3. Заява від співвласників про відмову від першочергового права купівлі частини земельної ділянки.

4. Незалежна експертна оцінка вартості земельної ділянки для цілей оподаткування.

5. Довідка про відсутність будівель на ділянці.

6. Витяг з державного земельного кадастру, що підтверджує відсутність обмежень чи обтяжень на земельній ділянці.

7. Витяг з Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно, якщо право власності було набуто між 2013 та 2016 роками.

Для фізичної особи необхідно надати:

1. Паспорт та ідентифікаційний номер. Якщо особа діє за довіреністю, то треба подати нотаріально засвідчену довіреність, а також особисті паспорти та ідентифікаційні номери представника.

2. Заява про згоду на відчуження (придбання) майна від подружжя, яка повинна бути нотаріально засвідчена. Також потрібно представити свідоцтво про шлюб.

Для юридичної особи, крім цього, необхідно:

1. Статутні документи юридичної особи (статут) та витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

2. Паспорт і ідентифікаційний номер представника, який діє від імені юридичної особи. Якщо це керівник, то потрібний протокол про його призначення на цю посаду. Якщо це представник, треба надати нотаріально засвідчену довіреність.

3. Протокол зборів засновників з рішенням про відчуження або придбання майна.

Витрати при посвідченні купівлі-продажу ділянки

  1. Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше ніж один раз протягом звітного податкового року за умови якщо майно перебуває у власності платника податків більше трьох років та за умови, що площа земельної ділянки не перевищує норм безоплатної приватизації ст. 121 Земельного кодексу України – ставка податку – 0 %;
  2. Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) частіше одного разу протягом звітного податкового року за умови якщо майно перебуває у власності платника податків менше ніж три роки; ставка податку — 5%;
  3. Для нерезидентів – ставка податку від 18% до 20%.

Договір дарування земельної ділянки

Передача земельної ділянки через договір дарування має ті самі особливості, що й інші договори цього типу – це безоплатна угода. Іншими словами, немає жодних оплат за передачу земельної ділянки.

Цей вид угоди найчастіше застосовується між близькими родичами, оскільки подарунок між родичами першого ступеня спорідненості не підлягає оподаткуванню.

Однак є важливі аспекти, на які варто звернути увагу:

1. Передача власності відбувається відразу після підписання договору. Якщо ви є дарувальником і маєте певні очікування або умови для обдаровуваного, важливо знати, що від моменту підписання договору, обдаровуваний має право робити з подарованою землею все, що йому заманеться.

2. Підписання договору дарування вимагає присутності обох сторін у нотаріуса. Нотаріус пояснює їхні права та обов’язки та переконується, що обидві сторони розуміють усі аспекти угоди. 

Додатково, інформацію про нового власника земельної ділянки нотаріус вносить до реєстру, звільняючи сторони від необхідності самостійно реєструвати право власності.

Документи для дарування земельної ділянки

Для оформлення договору дарування земельної ділянки необхідно надати наступні документи та інформацію:

Для всіх типів осіб (фізичних та юридичних осіб):
1. Документ, що підтверджує право власності на земельну ділянку.
2. Витяг з Державного реєстру майнових прав, якщо власність на земельну ділянку була набута від 2013 до 2016 року.
3. У тому випадку, коли неповнолітній, малолітній є співвласником нерухомого майна або нерухомість даруватиметься на його ім’я або неповнолітній, малолітній зареєстрований за адресою нерухомого майна, яке дарується потрібно дозвіл органу опіки та піклування (для оформлення дарування на ім’я неповнолітнього, малолітнього); свідоцтво про народження неповнолітнього, малолітнього; обов’язкова присутність батьків із паспортами та ідентифікаційними номерами
4. Оцінка вартості та нормативна оцінка земельної ділянки.
5. Витяг з державного земельного кадастру, що підтверджує відсутність обмежень чи обтяжень.
6. Довідка про відсутність будівель на земельній ділянці.

Додатково для фізичних осіб:
1. Паспорт та ідентифікаційний номер сторін. Якщо особа діє за довіреністю, треба надати нотаріально засвідчену довіреність та особисті паспорти та ідентифікаційні номери представників.
2. Заява від одруженого партнера про згоду на дарування майна, яку підтверджує нотаріально засвідчений підпис.
3. Свідоцтво про шлюб.

Додатково для юридичних осіб:
1. **Статутні документи юридичної особи (статут) та витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
2. Паспорт та ідентифікаційний номер представника, який діє від імені юридичної особи. Якщо це керівник, то потрібний протокол про його призначення на цю посаду. Якщо це представник, треба надати нотаріально засвідчену довіреність.
3. Протокол зборів засновників з рішенням про дарування майна.

Вартість оформлення договору дарування земельної ділянки

Вартість оформлення договору дарування земельної ділянки залежить від ступеня спорідненості між сторонами та їхнього родинного зв’язку:

1. Якщо сторонами є члени сім’ї першого або другого ступеня спорідненості (діти спадкодавця, в тому числі ті, які були зачаті за його життя та народжені після його смерті, а також вдова чи вдівець), податок стягується за нульовою ставкою.

2. Якщо сторонами є члени сім’ї, які не належать до першого або другого ступеня спорідненості, або інші особи, податок стягується за ставкою 5%.

3. Для нерезидентів ставка податку коливається від 18% до 20%.

У випадку настання податкового зобов’язання з доходів фізичних осіб, встановлюється військовий збір у розмірі 1,5%.

Договір оренди земельної ділянки

У процесі оренди завжди існують дві ключові сторони: орендодавець (особа, яка передає майно в оренду) і орендар (особа, яка бере майно в оренду). Документ, який встановлює умови користування майном, що здається в оренду, називається договором оренди (див. зразок).

Можливий широкий спектр об’єктів оренди, як рухомого, так і нерухомого майна. Проте, найчастіше до нотаріуса звертаються для оформлення і легалізації договору оренди житла, квартири, земельної ділянки, нежитлових приміщень, автомобілів та інших транспортних засобів.

Для кожного виду майна, яке орендується, складається окремий індивідуальний договір оренди, який враховує особливості самого майна і умови його використання під час оренди.

Особливості оренди земельної ділянки

Договір оренди земельної ділянки може бути укладений письмово за бажанням однієї зі сторін і у такому випадку повинен бути засвідчений нотаріально. Цей вид угоди доступний для фізичних і юридичних осіб в Україні, а також для іноземних громадян і юридичних осіб, осіб без громадянства, міжнародних організацій та навіть іноземних держав.

Договір оренди земельної ділянки повинен містити інформацію про розмір та місцезнаходження ділянки, визначати розмір орендної плати та строк дії угоди. Умови використання землі, її збереження в належному стані, передача землі наймачу та подальше повернення орендодавцю, а також інші відповідальності сторін повинні бути чітко визначені.

Якщо умови оренди земельної ділянки не визначені або описані недостатньо докладно, це може призвести до відмови в державній реєстрації договору або його недійсності в судовому порядку. У договорі також можуть бути вказані менш значущі, але обов’язкові до виконання умови, такі як страхування орендованої ділянки чи проведення меліоративних робіт.

Документи, потрібні для оренди земельної ділянки

Для фізичної особи:

1. Паспорт.
2. Ідентифікаційний податковий номер (Реєстраційний номер облікової картки платника податків).

Для юридичної особи:

1. Свідоцтво про державну реєстрацію (виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців).
2. Статут юридичної особи.
3. Довідка з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ).
4. Протокол (наказ) про призначення на посаду керівника та підтвердження його повноважень (або нотаріально засвідчена довіреність, яка підтверджує повноваження представника).
5. Протокол (рішення) загальних зборів юридичної особи щодо укладання договору оренди.
6. Паспорт представника юридичної особи.
7. Ідентифікаційний податковий номер представника юридичної особи.

Для земельної ділянки:

Для оформлення оренди земельної ділянки потрібно мати наступні документи та відомості:

1. Державний акт на право власності на земельну ділянку.
2. Довідка про відсутність або наявність обмежень (обтяжень) на земельній ділянці, яку можна отримати в управлінні земельних ресурсів.
3. Якщо на ділянці немає будівель, довідка про їх відсутність. Якщо будівлі є, їх слід враховувати при відчуженні землі.
4. Незалежна експертна оцінка ринкової вартості земельної ділянки, яка необхідна для відчуження землі.
5. У разі відсутності кадастрового номера в акті на землю, довідка від управління земельних ресурсів про його присвоєння.
6. Якщо земля призначена для сільськогосподарського використання, потрібно мати довідку, що вона не є паєм.
7. План або схема земельної ділянки, яка передається в оренду, яка повинна бути надана.
8. Кадастровий план земельної ділянки, на якому зазначено обмеження (обтяження) використання та сервітути, які на ній встановлені.